חיות והתמודדות עם מחלות
במאמר הנוכחי נסקור יחדיו מספר תחומים ברפואה, בהם מחקרים שונים המראים, כי נוכחות של חיות מחמד תורמת להחלמה. בין התחומים נדבר על סרטן שד, מחלות לב ועוד.
במחקר שבוצע באוניברסיטת וורוויק באנגליה בדקו החוקרים 70 נשים המתמודדות עם סרטן השד. כמחצית מהנשים היו בעלות חיות מחמד, בעיקר כלבים וחתולים.
הנשים ענו על שאלות בנושא של מקורות תמיכה, איכות החיים וההתמודדות עם המחלה והטיפול מאז שגילו אצלן את המחלה. כל הנשים אשר בבעלותן חיית מחמד ענו שהחיה מספקת להן תמיכה בתחומים שונים. אחד הפקטורים החשובים במחקר הראה שככל שהנשאלות שהו יותר זמן במחיצת חיית המחמד שלהן כך התמיכה והעזרה של החיה, היו גדולות יותר. לא היה הבדל בסיכויי ההחלמה והצלחת הטיפול בין בעלות חיית מחמד וכאלו שאינן, אולם היה הבדל משמעותי בתפיסת המחלה והטיפול, מה שהתבטא בהגעה לטיפולים וביקורות בזמן לעיתים תכופות יותר אצל הנשים בעלות חיית מחמד. בנוסף נשים בעלות חיית מחמד הרגישו פחות פגועות חיצונית מבחינת המראה שלהן, מאשר נשים ללא חיית מחמד. למרות שמחקר זה לא הצליח להראות עלייה בשרידות אצל בעלות חיית מחמד, הוא כן הראה שנוכחות חיית מחמד מספקת תמיכה רגשית ונפשית במחלה שסיכויי ההחלמה ממנה תלויים כה רבות בפן הרגשי והנפשי.
בנושא אחר, הדן בהתמודדות לאחר אירוע של אוטם שריר הלב. החוקרים עקבו במשך שנה אחרי מטופלים, אשר שוחררו מבית החולים לאחר אירוע של אוטם שריר הלב. המחקר בדק קבוצה של אנשים המגדלים חיית מחמד וקבוצה אשר לא מגדלת חיית מחמד.
התוצאות היו מדהימות- 28 מתוך 39 (72%) אנשים ללא חיית מחמד שרדו שנה לאחר האירוע. לעומתם 50 מתוך 53 (94%) מהאנשים שגידלו חיית מחמד שרדו שנה לאחר האירוע. המחקר מראה, שנוכחות חיית מחמד יכולה לשפר משמעותית את סיכויי השרידות לאחר אירוע של אוטם שריר הלב. הוא אפילו מציין מספרים- 12% תרומה לשרידות. הסיבות להבדל לטענת החוקרים היא שחיית מחמד מספקת תמיכה נפשית ורגשית, החיה תמיד לידך ולא משאירה אותך לבד- היא לא הולכת לביה"ס או לעבודה. בנוסף חיית המחמד נותנת תחושה של אחריות- המטופל מרגיש חובה להישאר ולהמשיך לטפל בה.
במחקר אחר, שנעשה בבית חולים במלבורן אוסטרליה, בדקו החוקרים את השפעת נוכחות חיית מחמד והסיכוי לפתח מחלת לב. כמו במאמר הראשון שכתבתי- "חיות מחמד והתמודדות עם לחץ", גם כאן הראו החוקרים, שאצל בעלי חיית מחמד לחץ הדם, רמת הכולסטרול ורמות הטריגליצרידים בדם היו משמעותית נמוכים יותר, מאשר אצל אלו שלא גידלו חיית מחמד. לא היה הבדל אגב בין הנחקרים לגבי משקל, גיל או רמות עישון. אך כן ראו שבעלי חיית מחמד עשו יותר פעילות גופנית- הם היו צריכים לרדת עם הכלב 3 פעמים ביום לעשות צרכים. מסקנת החוקרים היא שנוכחות חיית מחמד מפחיתה משמעותית את הסיכוי לחלות במחלות לב.
בסדרת המאמרים שהצגנו כאן , ראינו כי חיות מחמד יכולות לעזור להתמודד עם לחצים ולגרום לגוף שלנו ליצר יותר הורמונים טובים ופחות הורמונים שליליים. ראינו גם כי גידול חיות מחמד מגיל צעיר מפחית את הסיכוי לפתח אלרגיות ואסטמה בגיל מבוגר יותר. במאמר הנוכחי ראינו כי חיות מחמד יכולות באמת לסייע לנו להחלים ולהתמודד עם מחלות קשות. ישנם מאמרים רבים נוספים בתחום, לדוגמא מאמרים שדנים בחשיבות שיש לחיות מחמד בקרב אוכלוסיית גיל הזהב, בעיקר אצל אלו החיים לבד. דגש רב יש בטיפול בעזרת חיות מחמד בחולי אלצהיימר.
אני מאחל לכולנו המשך חיים בריאים, ארוכים ומאושרים.
התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.